De keuze van architect in een omvangrijk bouwproject kan al eens een moeilijke zijn. Voor ons was het dat niet. Resoluut hebben we voor de reputatie en internationale erkenning van Wilma Wastiau als overall architect gekozen. Hun visie op het project Martal Bedrijvencentrum?

"Het masterplan voor de site is ontwikkeld met als hoofddoel om zowel functionaliteit als duurzaamheid in acht te nemen. Er is bewust gekozen om een aanzienlijk deel van de bestaande gebouwen te behouden, vooral deze langs de perceelsgrenzen. Deze bestaande gebouwen zullen ervoor zorgen dat er een buffer wordt gecreëerd tussen de activiteiten op het bedrijventerrein en de percelen rondom, een principe dat vergeleken kan worden met de werking van vierkantshoeves en abdijen.

In het ontwerpproces is er gestreefd naar de integratie van diverse functies op de site. Er is zorgvuldig nagedacht over het maximaliseren van het gebruik van bestaande gebouwen en structuren.  Een deel van de bestaande gebouwen zal worden gerenoveerd en omgevormd tot KMO-units. Het centrale gedeelte van de site zal worden vrijgemaakt om een efficiënte infrastructuur aan te leggen. Hierdoor ontstaat ruimte voor een nieuw KMO-verzamelgebouw, dat gecombineerd zal worden met een kantoorbalk. De bestaande overkapping langs de Antwerpsesteenweg zal eveneens worden verbouwd, waarbij een nieuwe structuur binnen de bestaande opzet zal worden toegevoegd. Hierdoor kunnen gestapelde functies worden geïmplementeerd, met KMO-units op het gelijkvloers en kantoorruimtes erboven. "
 

W. ALLEN ZIMMERMAN (USA)
/ PRINCIPAL ARCHITECT WIL-MA